Blaas nieuw leven in je relatie – het kan!

Home / Blaas nieuw leven in je relatie – het kan! - October 13, 2018 , by admin

En ze leefden nog… lang en gelukkig. Mindmap, creëer en droom

‘En ze leefden nog lang en gelukkig’: dat sprookje willen we meemaken! Hoe doen we dat? We maken wat extra verliefdheid aan, we brengen onze dromen in kaart.. Ja, ook het werken aan dit sprookje mag vooral leuk zijn.

De grote opluchting
Pasgeleden zat ik in een cafeetje tegenover een vriendin. Jaren was ze single geweest, nu zat ze tot haar stomme verbazing hardop te tellen: al twee en een half jaar samen met haar liefje. Maar niet met de filmversie van Het Liefje. Niet met een koene ridder die haar in een zwaai van haar voetjes had geveegd en achterop zijn galopperende paard weg had gevoerd naar de ondergaande zon. Wel met een leuke wat oudere collega met een buikje en een rondje haarvrije glim bovenop zijn hoofd. Iemand die haar niet tot gedichten en hemelhoge passie inspireerde, maar wel een fijne partner. Betrouwbaar. Ze verontschuldigde zich nog net niet voor haar geluk, want zo anti-film mocht het toch niet zijn? Nou, zo ken ik nog wel meer verhalen. Heel wat zelfs. En het zijn verhalen van opluchting, en van succes.
Wat zie je om je heen? Niets dat op MTV of soaps lijkt. Langdurige relaties zijn doorgaans juist die, waarin mensen gekozen hebben voor de realiteit van het leren elkaar lief te hebben zonder ‘wat als’gedachten. Hier ligt een bron van enorme opluchting. Je zoektocht naar meneer Onbetaalbaar (alias Meneer Onhaalbaar) is voorbij! Het is goed zoals het is, wanneer het goed is – als het ware. Voel je het? Als je relatie gewoon fijn is, ben je op je plek. Het is goed genoeg. Met deze schat zijn alle benodigde relatie-heerlijkheden ook wel te vinden. Pang! De knellende banden van de grootse vereisten en bijbehorende twijfels knappen van je hart… en verwelkom het geluk.
We denken vaak dat we ons rot moeten werken om vruchten te plukken in onze relatie. Welnee! Wees maar gewoon samen, en dan komt er al heel wat voor elkaar. Liefde vergroot de kans op een lang leven, concludeerde professor Cohen van de Universiteit van Melbourne. En er is meer goed nieuws over de invloed van je relatie op je gezondheid. Een Londens ziekenhuis constateerde dat patiënten met een relatie meestal sneller genazen. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat mensen met relatie lichamelijk gezonder zijn. Mogelijke verklaring is de ‘wachtersfunctie’ van de partner, maar je kunt bijvoorbeeld ook meer gemotiveerd zijn om goed te koken voor (minimaal) twee personen. Natuurlijk gaat het hier wel om een goede relatie. Als rechtgeaarde lezer van dit geluks-werkboek, doe je echter niet aan slechte relaties; intuitief wist je al dat die juist ongezond voor je zijn.

Om te doen
Mindmap!
Dromen! Wat een vergeten heerlijkheid ligt daar te wachten. Geef jullie gezamenlijke dromen weer eens ruim baan. Concreet. Geef ze vorm via een mindmap. Een mind-wat? Een mindmap is een idee van Tony Buzan. Je zet in het midden van een leeg A-4tje een steekwoord dat een droom van jullie als stel vertegenwoordigt. Droomvakantie. Droomhuis. Emigreren naar Afrika. Bedrijfje opzetten. Wat je wilt. Nu ga je om de beurt zonder diep nadenken, dus puur intuitief, rondjes met woorden neerzetten die voor jou met die droom te maken hebben. Om maar met dat huis te werken, ik noem: balkon. Designbungalow. Frans kasteeltje. Uitzicht over zee. Groententuin. Schommelstoel voor de deur. Riant bos. Vijf witte katten. Een zwarte Labrador. Mindmappen helpt je helemaal in de stemming te komen van de onuitputtelijke maar haalbare luxe die samen dromen is. Bovendien helpt het je om plannen voor de toekomst vorm te geven. Een ‘droomtas’ is een heerlijk bijpassend bezit voor een stel. Ik heb er ook een (pardon, wij als stel hebben er een). Er zit een glitterend boekje in met onze favoriete herinneringen, maar ook rood en groen papier om leuke dingen mee te maken voor elkaar (briefjes, hartjes om uit te knippen, zelfs diploma’s waarop we allerlei talenten en gaven van elkaar uitspellen). En daarin zit dus ook al een leuk stapeltje met mindmaps van alles waar we van houden. En het zal je opvallen: hoe meer ruimte een stel maakt voor het denken aan, dromen over en vormgeven van wat je wilt, des te minder word je geplaagd door problemen en onenigheden. Het lijkt wel magie. Sterker, het is magie. Die van jullie zelf.

Om te doen: zwengel de nieuwsgierigheid aan
Stel een vraag!

In het begin van een relatie stellen mensen elkaar gretig allerlei vragen. Over elkaars achtergrond, grote en kleine wensen, voorkeuren, ervaringen. Gaandeweg verwatert dat. Maar willen weten is pure brandstof voor je relatie. Nieuwsgierigheid naar de ander maak je gewoon zelf. Wees alerter op wat je zou willen weten van je partner. Stel een vraag over een jeugdherinnering, een fantasie of wens, dé ontdekking groot of klein die zij of hij deze dag heeft gedaan…. Let wel: de ontvangende partij staat open voor elke vraag. Reacties als ‘dat heb ik je weleens verteld’ of ‘dat weet je toch’ zijn uit den boze. Leuke dingen zijn het waard om meermalen beluisterd en herbeleefd te worden, voor beide partijen.

Om te doen
Maak wat verliefdheid!

Prettig om te weten: verliefdheid, of als je het liever zo uitdrukt, fascinatie voor elkaar, kun je bewust voeden. Het is geen kwestie van ‘het overkomt je of niet’. Verliefdheid is democratisch. Je hebt Antonio Banderas niet nodig, en evenmin een huis op het strand van de Seychellen. Thuis met hem (of haar) is dé plek. Dus, zet vandaag ‘jullie’ cd op en kruip gezellig op de bank om elkaars wimpers te tellen. Of vergeet op een doordeweeksedag het aardappels schillen en ga in een restaurant in elkaars ogen zitten kijken. Haal herinneringen op van jullie mooiste momenten samen, beschrijf ze elk op je beurt alsof het een verhaal is dat de ander nooit gehoord heeft – en luister op dezelfde manier. Hmmm… voel je het al?

Om te doen
Dagdroom!

Wat wil je in je relatie? Nee, echt. Een serieuze vraag. Stel, je zit op een schip voor een leuk reisje. Alleen, de kapitein – jij dus – weet niet wat het droomreisdoel is. Vandaar dat de matroos – in dit geval je welwillende liefje, klaar om te doen wat jij wil zodat je de gelukzalige droombestemming bereikt – dus ook niet weet wat het reisdoel is. Moraal van het verhaal: voor je het weet zit je op Urk. Niets ten nadele van Urk, maar het is iets anders dan de Bahama’s.
Wat te doen? Dagdroom! Neem een concrete situatie waarin je wilt dat je partner iets voor je doet of laat. Dit is je beginpunt. Maak nu een fijn plekje op de bank, ongestoord. En creeer nu een dagdroom of zo je wilt youtube-filmpje in je hoofd. Laat de beelden zich ontrollen van.. de situatie precies zoals je die wilt hebben. Leef je uit. Doe die scène dan nog eens. En nog eens. Visualisatie moet zich kunnen verankeren. Ziedaar. Voilá. Dit is de gedroomde situatie waar je naartoe wilt. Dit is het beeld dat je op je matroos, pardon liefje, wilt overbrengen. Op naar de bahama’s.


Zie je relatie als een bron van groei

Besef altijd dat je relatie een uitgelezen plek is voor iets dat we bijan allemaal willen: persoonlijke groei, zelfontplooiing. Je partner is de persoon die je dag in dag uit, bewust of onbewust, helpt om meer te leren. Over wie jij bent. Over wie hij of zij is. Over wie jullie zijn in jullie relatie samen. Kijk niet probleem-georienteerd en bestempel jezelf of de ander of de relatie niet als mislukt wanneer er een of ander struikelblok opduikt. Kweek liever interesse voor de bijbehorende groeimogelijkheden. Als je struikelt, bekijk dan eens nieuwsgierig waarover je dan wel bent gevallen. Niet foeteren, oordelen of piekeren, maar bijleren. Welk doel is het beste dat je de volgende keer zou kunnen bereiken in zo’n soort situatie? Wat is goed om nu te weten van jezelf of de ander, zodat je kennis van elkaar en jezelf groeit? Trek jezelf niet omlaag naar wat je niet wilt, maar omhoog, naar het doel toe.

Wees goed voor jezelf.. en de ander
Liefde is totaal onbaatzuchtig, en we willen absoluut niets voor onszelf. En als we niet onbaatzuchtig zijn, zijn we de baarlijke duivel. Of zoiets. Ach kom. Laat die last van die totale onbaatzuchtigheid maar snel van je schouders vallen. Je mag goed voor jezelf zijn, ook in je relatie. Zet jezelf gerust voorop. Vanuit die positie kun je des te beter gaan geven aan de ander. Want je kunt er dan gerust op zijn dat jij intussen ook je lieve zelf niet laat zakken.

Om te doen
Kijk af!

Goede relaties in je omgeving zijn goud waard als studiemateriaal. Wat valt je op aan de gedachten, verwachtingen en handelingen van een stel dat aan dat felbegeerde vijfentwintigjarig huwelijksjubileum toe is?

Om te doen
Vraag gewoon wat de ander wil

Geven is het geheim van een vervuld leven, zoals goeroe Anthony Robbins het ongeveer uitdrukt. Ook in je relatie. We redeneren altijd vanuit onszelf als we proberen te geven wat de ander nodig heeft. Maar ja, het kan best dat jij een werkdag graag van je afpraat… en terwijl jij leuke gesprekken begint, frunnikt meneer aan je kleren. Want hij heeft meer zin in een ontspannend potje seks. Vraag dus, als je bewust of onbewust in het duister tast, iets als ‘ik wil graag iets voor je doen. Heb je een idee wat je prettig zou vinden?’ Die nuchtere methode voelt misschien in het begin wat ongemakkelijk, maar werkt fantastisch. Ja, ook in bed.

Kijk door een roze bril (even is genoeg)
Volgens onze echte eigen Nederlandse ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven, hebben we een natuurlijke neiging om eerder slechte factoren op te zoeken dan goede. Gelukkiger zijn in je relatie, is dus even eenvoudig als de focus verleggen naar het tellen van je zegeningen in je relatie. Zo fanatiek bezig zijn met de ‘verbeterpunten’ in je relatie als allerlei boeken en magazines je meegeven, leidt ertoe dat je welverdiende goede gevoel over je relatie kan ondersneeuwen. Door bewust je aandacht voor de positieve kanten van je relatie te stimuleren, geef je jezelf met minimale inspanning heel wat meer prettige, positieve gevoelens over jezelf, je partner en je relatie.

Om te doen
Observeer, schrijf, bewaar

Stap 1.
Observeer een week lang je relatie met bewust positieve blik. Negatieve gedachten zijn onvermijdelijk, maar daar gaat het niet om. We verleggen even het accent. Leg een relatieboek aan, waarin je de dingen aan jouw relatie noteert die jouw leven verbeteren. Ook de alledaagse. Dit wordt hoofdstuk één.

Stap 2
Observeer een week lang je partner met positieve blik. Wat zijn zijn prettige eigenschappen? Waarin vult hij je aan? Waaraan trek je je op? Wat inspireert je? Dit wordt hoofdstuk twee.

Stap 3
Iets uitdagender: geef een positievere draai aan de mindere kanten van je partner/relatie. Hij is een losbol met weinig verantwoordelijkheidsgevoel, maar haalt je daarmee ook uit zwaarmoedige buien. Hij overheerst jouw gesprekken met vriendinnen, maar toont daarmee wel zijn betrokkenheid. Enzovoort. Dit wordt hoofdstuk 3.

Stap 4
Pleeg onderhoud. Vul je notities aan. Elke relatie ontwikkelt zich, nieuwe punten ontstaan vanzelf. Kijk je aantekeningen regelmatig in. Als je het even niet ziet zitten, of in een verloren moment. Zo kunnen positieve gedachten zich ‘verankeren.’

Om te doen
Leer van je liefje

Schrijver en coach Fiona Brouwer: ‘Datgene wat je partner jou vraagt, is ook datgene waarin jij kunt groeien. Zegt je partner bijvoorbeeld dat je weinig luistert en veel praat? Ga er niet tegenin, maar probeer te luisteren. In wat je partner zegt, zit veel waarheid. Je kunt leren om de ander te geven op de manier die hij wil, en niet zoals je zelf vindt dat het zou moeten. Dan geef je elkaar vanzelf ook meer erkenning, begrip, wat dan ook.’ Begrijp het niet verkeerd, het idee is niet dat je elke gril van je partner bevredigt. Fiona: ‘Het draait om gevoelszaken. Een vraag gesteld vanuit behoefte aan een blijk van liefde, erkenning of begrip, is iets heel anders dan een vraag om een duur cadeau of iets bizars in bed.’ En, ook belangrijk: groeien in je relatie kan alleen als je allebei van elkaar wilt leren. En groeien houdt nooit op. Volgens Brouwer is niets leuker dan ontdekken dat in jou en je relatie veel meer zit dan je dacht. Nou, misschien is perfectie bereiken ook erg leuk. Maar aangezien we daar nooit achter zullen komen, is deze oogst niet gek: ‘eeuwige’ groeikansen, en een beter gevoel over jezelf en je relatie.

Om te doen
Ga samen plezier maken

Plezier is goed voor geest en lichaam. En, verrassing, juist plezier blijkt een belangrijke verborgen ‘kracht’ in je relatie. Relatiecoach Fiona Brouwer: ‘Jammer genoeg ligt de nadruk in veel relaties meer op conflicten dan op lol maken; er valt ook weinig te lachen als je overhoop ligt! Mensen vergeten ontzettend vaak, leuke dingen met elkaar te doen. Laat het idee los dat je pas mag gaan genieten als er niets meer te verbeteren valt. Dat moment komt nooit, dus ga iets leuks doen samen!’ Een uur, een avond of een hele dag, maak samen een plan voor plezier en geniet van elkaar de tijd samen.


Om te doen
Stap in het sprookje

Bedenk eens alle grote en kleine dingen die je bevallen aan je partner/relatie: recente en vroegere momenten waarop je je geïnspireerd, geholpen, gesterkt, gestimuleerd, verliefd of geliefd voelde. Zet die roze bril op, stap in het sprookje. Minstens een kwartier lang. Relativeer of beredeneer niets, maar ga ‘blindelings’ na hoe je je voelt. Waarschijnlijk is je energie vergroot, en voel je je beter over jezelf, je partner en je relatie. Met een beetje geluk kun je zelfs even de hele wereld aan. Zie je wat hier gebeurd is? Zojuist heb je jezelf de verborgen kracht van je relatie gedemonstreerd.

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in Maandblad Santé, en in de tweede druk van mijn boek ‘Mijn geluk maak ik zelf wel’