Tanden en overgang: dit advies kan je duizenden euro’s besparen

Home / Tanden en overgang: dit advies kan je duizenden euro’s besparen - July 23, 2018 , by admin

De overgang en je gebit – wat is daar nu het verband tussen? Veel. Wat ik je hier uit de doeken ga doen, kan je veel geld besparen. Mij zou het letterlijk duizenden euro’s hebben gescheeld, als ik het had geweten!Eerst een mini-kwisje.

  • Is je mond droger geworden sinds je in de overgang bent?
  • Heb je vaker last van een koortslip?
  • Bloedt je tandvlees sneller?
  • Als je flosst, heb je dan het idee dat er meer ruimte tussen je tanden zit en je gemakkelijker er tussendoor kunt komen met de flossdraad?
  • Blijkt er, bijvoorbeeld tijdens je laatste tandartscontroles, vaker een gaatje in je gebit te zitten dan vroeger, al poets je even trouw?

Hoe vaker je ‘ja’ antwoordt op bovenstaande vragen, des te groter de kans dat de overgang je gebit een extra uitdaging bezorgt. Want door de hormonale veranderingen, wordt je mond mogelijk droger en je speekselvloed geringer. Speeksel is de natuurlijke bestrijder van bacterien en tandplak. Dus, drogere mond? Drink dan vaker een slokje water, denk aan een citroen – dat zet de speekselvloed ook aan tot werken – of lik met je tong licht langs de buitenkant of binnenkant van je tandvlees voor hetzelfde effect.

Ook een koortslip, bloedend tandvlees en irritaties in je mond kunnen aangezwengeld worden door je hormonen. Dit omdat je hormonensamenstelling verandert, en nog schommelt ook.

Helaas, helaas, behoort ook het verminderen van botmassa tot mogelijke hormonale c.q. overgangsverschijnselen. Dit slinken treft eveneens de botmassa van de kaak. Daardoor kunnen tanden losser gaan zitten.

Zelf was ik lichtelijk vertwijfeld toen ik merkte, dat de tandarts meer gaatjes constateerde al poetste ik even goed; ik schrok me wezenloos toen opeens een kroon eruit viel omdat er blijkbaar ruimte was ontstaan tussen kroon en kaak zodat ontstekingen en instabiliteit mijn tandwortel ongemerkt hadden laten wegsmelten; en toen ik met een rekening van een lieve tweeduizend euro wegliep bij de implantoloog die een fraaie nieuwe nepkies plus botopbouw had gerealiseerd, had ik er veel voor gegeven als ik had geweten wat hier aan de hand was! Tot het muntje viel. Kon dit de overgang zijn? Ik keek op forums waar vrouwen in de overgang hun ervaringen delen en jawel: “Ik denk soms dat ik straks een kunstgebit heb,” was de hartekreet van een lotgenoot, “het ene stuk na het andere valt uit mijn kiezen!”

Natuurlijk is het belangrijk om goed op je weerstand te letten, extra goed voor je tanden te zorgen én als je dat nog niet doet, tot flossen en stokeren over te gaan om de eventuele extra ruimte schoon te houden. Maar ik ken geen echte oplossing voor het feit, dat je overgang je gebit tenminste deels kan bedreigen. Wel raad ik je dit aan: hoe meer ja’s op de bovenstaande kwisvragen, des te sneller dien je te zorgen dat je tandartsverzekering uitgebreid genoeg is om niet alleen eventuele extra vullingen, maar in de ergere gevallen eveneens een extra kroon of zelfs implantaat op te vangen! Zorg ook dat je een goede tandarts hebt, want ik vrees dat het exemplaar dat ik destijds bezocht, exact de vier jaar dat mijn overgang inmiddels duurt geen kaakfoto’s maakte (wellicht had ik slecht karma in te lossen?) en intussen allerlei onheil vrij spel gaf.

Voila, dit was het advies dat ik zelf graag jaren geleden had gekregen. Tel de extra vullingen op bij de extra kroon, de lekgeraakte kroon wegens vermindering van mijn kaakmassa én genoemd implantaat, en je snapt: de kosten die ik straks zal hebben gemaakt, komen wel neer op een halve Fiat Panda – zoals een lotgenoot zuur glimlachend opmerkte. Doe er je voordeel mee!