De kriebels… van de overgang

Home / De kriebels… van de overgang - July 31, 2018 , by admin

De kriebels van de overgang? Ja, en niet alleen geestelijk. Vrouwen die door de overgang gaan, melden bovengemiddeld vaak huidklachten zoals uitslag, irritatie, en jeuk. De gemakkelijkste uitleg hoor je het vaakst. Namelijk dat de talgklieren bij het ouder worden minder actief worden. Jammer genoeg is er ook een effect dat veel minder bekend is. Tijdens de overgang, veranderen de hormonale verhoudingen in je lichaam. De functies van de eierstokken worden langzamerhand deels overgenomen door de bijnieren. Intussen schommelen de hormoonsamenstellingen in je lichaam flink. Je lichaam herkent die rare stofjes in je lichaam niet in deze samenstelling, en kan ze aanmerken als indringers. Voilà, een allergische reactie is dan een feit! Net zoals bijvoorbeeld pollen van buitenaf tot reacties kunnen leiden, kunnen dus je bloedeigen (letterlijk) hormonen dat doen.

Wat nu? Een van de zachtste middelen om jeuk te verzachten, is aloe vera gel, eventueel gecombineerd met menthol. Deze heb je bijvoorbeeld van No Ad, maar ook van diverse eigen merken zijn er zulke gels. Eventueel kun je ook naar een fles aftersun grijpen, deze bevatten vaak eveneens verzachtende en verkoelende ingredienten. Maar een mix van menthol en aloe vera is naar mijn ervaring nog het beste middel als je huid niet alleen irritaties vertoont maar ook jeukt.

Laat mij eens aanstoot geven met de volgende tip. Wees zo bloot mogelijk! Hoe meer lucht er bij een aangedaan stuk huid kan, des te beter. Omdat de jeuk zich ook kan uitstrekken tot je zogezegd intieme delen, is dat niet altijd een doenlijke oplossing (hoewel ik ooit een Tao-expert interviewde die zonder blikken of blozen stelde, dat slipjes een van de slechtste dingen waren voor een vrouwenlichaam als het ging om je gezondheid – zeker de synthetische! Wat haar betreft, liet je dit ding dus achter bij de voordeur na je werkdag….)

Een gouden combinatie die ik eens in een ander interview opdeed, in dit geval met een dermatoloog: eerst een vochtinbrengend middel, bijvoorbeeld een gel als bovenvermeld, en dan een lekker vettig product, zoals uierzalf. Samen zorgen ze voor vocht én een dekkend laagje dat dat vocht opsluit. Sowieso is uierzalf een goedkoop maar uitstekend product voor de lastige huid in de overgang. Bodymilk is vaak te licht geworden, en bevat nogal wat toevoegingen. Uierzalf is een zwaarder vettend product. Sinds de overgang, heb ik er een gewoonte van gemaakt om ‘s avonds voor het slapen gaan een laag uierzalf aan te brengen. Van top tot  teen. Je lakens moeten vaker verschoond worden, en het voelt net zo vettig aan als het is zodat je mogelijk eraan moet wennen. Maar je huid zal waarschijnlijk een stuk minder snel geirriteerd raken, en de aanvallen van jeuk verminderen ook.

Kijk ook eens of wat meer scrubben helpt. Dat kan met dure spullen maar ook met gewone fijne suiker, eventueel gedrenkt in wat geurige olie van lavendel of rozen om maar iets te noemen. En al geef ik dit advies bijna tegen beter weten in, want het is voor eigen risico: als ik ‘s nachts weer eens gek werd van de jeuk, had ik een scrubhandschoen naast mijn bed liggen. Daarmee wreef ik mijn kriebelbenen en armen eens lekker af, gevolgd door een smeerbeurt met gel of zalf. Als niets anders meer helpt – want je kunt het zeker eerst proberen met iets zachters zoals een huidborstel – kan een scrubhandschoen wel helpen. Maar pas wel op dat je je niet de vellen scrubt, want zo’n scrubhandschoen is pittige materie.

Let wel, zoals steeds blijf ik dezelfde boodschap uitdragen: de overgang heet terecht zo, want de overgang gaat over. Dat betekent concreet dat je lichaam bij het terugkomen in hormonale balans, langzamerhand minstens deels herstelt van jeuk en irritaties. Sterker nog, mijn huid kan inmiddels ook regelmatig een nacht zonder uierzalflaagje, en ik zou er iets voor geven als onderzoek zich zou storten op een ander fenomeen waar ik nooit over lees: mijn huid voelt minder droog en zachter aan dan in het begin van de overgang. Dus, houd moed! En intussen weet je nu tenminste waar het allemaal vandaan komt, en wat je zelf kunt doen om het leed te verzachten.