De overgang: is er vannacht een tractor over mijn gezicht gereden?

Home / De overgang: is er vannacht een tractor over mijn gezicht gereden? - August 8, 2018 , by admin

Op een dag werd ik wakker en keek opzij naar mijn omhoog gestrekte arm. Toen zag ik het. Waar eerst een keurig vouwtje zat tussen schouder en bovenarm, zat nu een rimpel. Een rimpel! En niet zomaar een minuscuul gevalletje. Ik had oudere-vrouwenarmen gekregen. In één nacht? Nou ja, dat ook weer niet. Maar er is wel een wijsheid gelogenstraft sinds ik in de overgang ben. Mijn moeder zei ooit: ‘Er is maar een troost aan ouder worden. Het gaat geleidelijk.’ Dat soort dingen neem ik graag aan. Maar die illusie is me inmiddels ontnomen. De overgang heeft mij in vier jaar qua uiterlijk het dubbele gekost. Alsof het collageen van mijn vege lijf smolt. Vouwen, kalkoennekje, en dus die schouder-bovenarmrimpels (wáár zei u?).

Ook hier deel ik weer mijn ervaringen om te zorgen dat jij bijtijds doet wat je kunt om het verval tegen te gaan. Er komen meer posts aan, maar laten we nu beginnen met de bestrijding van rimpels met smeersels. Er zijn dingen die je echt moet weten. Namelijk: hoe duur een potje antirimpelcrème is, staat niet gelijk aan je kans op redding van een rimpelexplosie (let wel, ik ben niet tegen veroudering, maar wel tegen het idee dat er een tractor over je gezicht is gereden terwijl je sliep. Dat is gewoon te veel om te verwerken). Ik kan het weten, want eenmaal geconfronteerd met dat gerimpel en gevouw, heb ik menig potje antirimpelbeloftes opengetrokken.

Er zijn maar enkele ingredienten die echt werken, aantoonbaar volgens onderzoek, en dat zijn doorgaans zuren. Bij mijn research van beschikbare research, kwam ik erachter dat retinol een van de beste, zo niet de beste papieren heeft. Echter, maar! Fabrikanten, ook niet van gisteren, zijn blijmoedig retinol in hun potjes antirimpelspul gaan stoppen. Echter doorgaans zonder te vermelden hoe veel retinol erin zit. Daar zit de crux. Retinol moet een behoorlijk gehalte van de pot of de flacon uitmaken om echt te kunnen werken. Nog veel meer research later, kwam ik erachter dat Paula’s Choice een goede optie voor mij was. Ten eerste omdat de retinol een struise 1% van het door mij gekozen product uitmaakte, en dat is echt genoeg voor effectiviteit. Ten tweede omdat het merk dierproefvrij is. Ten derde omdat de naar mijn idee nogal overdreven prijs een beetje wordt goedgemaakt door iets waar ik toch al niet aan kan weerstaan: kortingen (op de site) en kortingscodes (via de nieuwsbrief). En last but not least, omdat de verpakking met pompje geschikt is om het vluchtige stofje retinol op te sluiten en effectief te houden.

Om een lang verhaal wat te bekorten: na alle potjes beloftes, merk ik na enkele maanden – want zo lang vraagt retinol dus wel – dat mijn huid er wat beter uit gaat zien. Niet als ik niet goed geslapen heb, maar over het algemeen wel. Dat vermoedde ik al, want dit product is het eerste in de hele rij die ik gebruikt heb, dat mijn huid zichtbaar doet afschilferen. Dat is ook wat retinol moet doen. Licht afschilferen, zodat je huid wat vlotter nieuwe huidcellen aan gaat maken en ook het onderliggende stutweefsel ofwel het collageen in je huid een bescheiden boost krijgt. Ook dat laatste is aangetoond in onderzoek.

Over het bijbehorende product voor mijn lichaam, ook een retinolcreme, ben ik helaas niet zo wildenthousiast. Ik zie niet veel gebeuren. Er schilfert niets en er verstevigt niets. Misschien nog even langer volhouden. Maar een blik op de omschrijving leert wel dat dit product maar 0,1% retinol bevat. Dat kan een verklaring zijn. Enfin, aangemoedigd door de gestage verbetering in mijn gezicht, ga ik ook op lichaamsvlak nog even voortvarend verder met smeren.

Moraal van dit verhaal: als de eerste tekenen van de overgang zich aandienen, sta dan prompt paraat! Niet van je lieve en onbetaalbare mama aannemen dat alles geleidelijk gaat, want ook zij stamt waarschijnlijk uit het hormonen-zijn-fijn-tijdperk, en zolang je die slikt, gebeurt er inderdaad veel minder met je huid qua veroudering. Nee, wees bedacht op een aanval van collageensmelten, tractor-sporen over je gezicht en rimpels op de gekste plekken. Zeker als je huid droger wordt of kriebeliger, want dat is een veeg teken. Ik heb geen aandelen bij Paula’s Choice, en je moet ook vooral zelf verder experimenteren, maar let er wel op dat de producten die je aanschaft om je bij te staan in de strijd voldoen aan genoemde voorwaarden: geschikte verpakking om de retinol te behouden. Voldoende gehalte aan retinol. En liefst heb ik natuurlijk dat je dierproefvrij koopt, maar gelukkig voldoet het ‘Because you are worth it’ potje van de niet nader te noemen cosmeticafabrikant die producten in dierproefgebruikend China verkoopt, toch al niet aan de andere  twee voorwaarden en dat geldt ook voor veel andere grote cosmeticaboeren (die wijselijk het gehalte aan retinol voor ons verborgen houden). Smeer, zusters, smeer! Want ouder worden gaat geleidelijk… ammehoela, dus.