De zeven geheimen van succes (en ja, jij bent succesvol!)

Home / De zeven geheimen van succes (en ja, jij bent succesvol!) - October 3, 2018 , by admin

‘Veel succes!’ Hoe vaak hoor je die wens niet? Logisch. Succes is een van de felst begeerde dingen in het leven. Natuurlijk, succes komt voort uit toewijding en doorzettingsvermogen. Maar het heeft net zo goed van doen met babystapjes, afstand durven nemen tot je droom en het stimuleren van je wij-gevoel. Dit zijn de zeven geheimen van (jouw) succes.

Geheim 1: babystapjes
Natúúrlijk zie je aan de horizon je grote droom schitteren: sportprestatie, superbaan of droomhuwelijk. Maar concentreer je intussen op de kleine, bijna nederige stapjes naar het succes. Dat werkt veel beter. Een bergbeklimmer kijkt ook niet constant naar de bergtop, maar naar het pad direct voor hem. Een voorbeeld. Je voornemen een roman te schrijven, lijkt een enorme opgave. Maar als je je concentreert op die ene of twee bladzijden die je vandaag wilt schrijven, is het opeens veel beter te doen.

Geheim 2: afstand bewaren
Logisch: je moet je concentreren op je doel. Maar vermijd het beklemmende idee ‘als dit niet lukt, is mijn leven mislukt.’ Succes is een spel, dat moeilijk te spelen valt als je je huis, kind en kat allemaal inzet op die ene kaart. Concentreer je op het geluk dat je nastreeft, niet op de precieze vorm die het moet krijgen. Zie het ‘speelterrein’ van het leven als een veld van mogelijkheden, waarin allerlei gebeurtenissen tot datzelfde heerlijke succesgevoel kunnen leiden. Een starre blik blokkeert je flexibiliteit, creativiteit en spontaniteit: dé gereedschappen voor succes. Als je niet vooraf uitdenkt hoe je succes er precies uit moet zien, durf je ook die onverwachte andere weg er naartoe te volgen. Het resultaat kan minstens zo bevredigend zijn. En het haalt vaak de druk van de ketel: je andere dromen kunnen evengoed nog uitkomen, maar zo niet, dan geniet je toch van het succes dat je al ‘binnen’ hebt.

Geheim 3: zie mislukkingen als hobbels op je pad
Soichiro Honda, oprichter van de beroemde autofabrieken, zei ooit: ‘In feite vertegenwoordigt succes 1% van je werk, wat voortkomt uit de 99% die mislukking wordt genoemd.’ De vroegere actrice Mary Pickford zag ook geen been in een mislukkinkje hier en daar: ‘Als je fouten hebt gemaakt, is er altijd een nieuwe kans voor je. Je kunt op elk moment opnieuw beginnen, want wat we ‘falen’ noemen, is niet vallen, maar blijven liggen.’

Geheim 4: negatieve reacties? Mooi!
Jammer maar waar: succes kweekt tegenwerking, negativiteit en kritiek. Je hoeft  geen topbestuurder bij Shell te zijn om daarmee te maken te krijgen. Jouw prima relatie kan zorgen voor zure druiven bij single kennissen. Een béétje carrière leidt tot aan je stoelpoten zagende collega’s. Laat staan hoe het grote denkers vergaat. Uit onderzoek over twintig jaar Nobelprijzen, bleek dat zesendertig van de zevenendertig winnaars bestookt werden met kritiek, spot en zelfs sabotage – tot ze de Nobelprijs wonnen. Vreemd maar waar: negatieve reacties zijn vaak een teken dat je goed bezig bent.

Geheim 5: bedenk een succes-motto
Veel succesvolle mensen hebben een succes-motto. Bijvoorbeeld een spreekwoord of uitspraak van een bewonderenswaardig iemand. Kies een persoonlijk motto dat je inspireert en stimuleert. Schrijf het op in je agenda, hang het je slaapkamerdeur, leg het op je dashbord, kortom: zorg dat je het overal tegenkomt.

Geheim 6: probleem = mogelijkheid
Een Oosters spreekwoord zegt: een lotus groeit in de modder. Succesverhalen komen vaak van mensen die van een probleem een mogelijkheid maakten. Hoe? Om te beginnen, creëert een probleem een goede gelegenheid om jezelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de vraag wat er mis gegaan is, hoe je dat in de toekomst kunt voorkomen en zelfs hoe je daar later je voordeel mee kunt doen. Als je burnt-out raakt, concludeer je vaak als eerste dat je je energie anders of economischer moet besteden. Maar vervolgens zou je vanuit de opgedane kennis een boek kunnen schrijven over jouw manier om uit een burn-out te raken, of als ervaringsdeskundige lezingen of cursussen kunnen gaan geven over het onderwerp.

Geheim 7: soms is succes een veldje tomaten
Niet iedereen ziet een veldje blozende tomaten in een volkstuinencomplex als een succes. Maar dat verandert als je weet dat de trotse eigenaar tien jaar bezig is geweest om op dat lapje grond überhaupt tomaten te laten groeien. Moraal van dit verhaal: de enige maatstaf voor succes ben jij zelf. Het gaat niet over de vraag wat een ander van je succes zou vinden, en of je er roem of bergen geld mee oogst. Bepaal zelf wat succes voor jouzelf inhoudt, en concentreer je daarop – wat ‘men’ ook vindt.

‘t Geheim van een vrouw met succes: ‘Je gedachtes bepalen het resultaat’
Decennia geleden zat zakenvrouw Margreet van Roemburg eigenhandig de flesjes nagelverharder te vullen die ze aan de man wilde gaan brengen. Nu staat ze aan het hoofd van Herôme, een succesvol, internationaal bedrijf met een scala aan cosmeticaproducten. Margreet: ‘Mijn lijfspreuk is: Je hebt altijd gelijk, of je nu zegt dat iets je gaat lukken, of juist niet. Je gedachtes bepalen het resultaat. Mensen zeggen weleens: ‘Wat jij kunt, kan niemand.’ Mijn antwoord is dat iederéén het kan, maar je moet het wel doen. Gebruik de tools die je hebt meegekregen! Bij sommige mensen is het of ze een snelle auto voor de deur hebben en tóch gaan lopen. Toen ik met Herôme begon, kreeg ik vaak te horen dat het niets werd met mijn plannen: ik had niet eens marketing gestudeerd! Juist zulke tegenstand motiveert me om door te zetten. Negatief commentaar zegt meestal meer over die persoon dan over jouzelf. Succes is niet alleen maar leven voor je werk. Je kunt ook iets betekenen voor de wereld om je heen. Een vriend van mij vangt kinderen op die onder toezicht van Pleegzorg staan. Hij bracht me daarmee in aanraking. Sinds die tijd komen de kinderen ook bij mij in huis, voor een weekend of een week. Die kunnen anders niet op vakantie, je doet ze er zó’n plezier mee. Met Herôme zijn we in de gelegenheid dat te helpen financieren. Daarmee wil ik ook verder. De grootste rijkdom die succes brengt, is jouw groei als persoon. Dat blijft, daarin kun je nooit failliet gaan.”

Dit is een bewerking van een tekst uit mijn boek ‘Mijn geluk maak ik zelf wel’, tweede druk (uitverkocht)
Aanvullende bron: De beste spreuken van en over ondernemers’, red. Helen Exley, Mondria Uitgevers