De grote vraag: herstelt je haar zich na de overgang? Volgens mij wel!

Home / De grote vraag: herstelt je haar zich na de overgang? Volgens mij wel! - October 17, 2018 , by admin

“Leuk haar heb jij”, zei een kapster een maandje geleden tegen me. Dat is een fijn compliment, maar extra fijn voor mij. Waarom? Omdat ik tijdens de overgang mijn wuivende bos manen had zien veranderen in een zielig bosje peterselie. Ik had altijd goed haar gehad: wat fijn maar dik en gewillig. Tot ik in de overgang kwam. Mijn haar voelde dun aan, droog en volkomen futloos. De eerste stap naar nieuw evenwicht blijkt te zijn gekomen toen ik merkte dat ik mijn haar niet zo vaak meer hoefde te wassen. Voorheen was het wat snel vettig, dus waste ik het om de dag. Nu kon ik met één of twee wasbeurten per week toe. Ik denk dat dat deels heeft bijgedragen aan het herstel van mijn haar. Veel vrouwen weten niet beter dan dat je je haar elke dag wast, want dat voelt zo lekker fris. Echter, de overgang vraagt altijd om herijking van je gewoontes en dit is er zo een die je beter onder de loep kunt nemen. Maar er is nog iets dat ik me afvraag. Ik heb dat de kapster ook gevraagd. Kon het misschien zijn dat met het afnemen van overgangsklachten – wat trouwens komt omdat de hormonen in je bijnieren het werk van de eierstokken deels overnemen – ook je haar weer in balans komt? Want dat is wat mij lijkt te zijn gebeurd. Ik heb weer goed, gezond, zelfs glanzend haar. Ik kan er weer alles mee – behalve natuurlijk na een intercontinentale vlucht, want dan heeft geen mens nog blij haar. Minder onderhoud nodig, en toch weer mooi haar. En zoals altijd, kan ik geen deskundige stem in het kapittel vinden die me vertelt dat dit méér is dan persoonlijke ondervinding. De kapster had geen idee of de overgang een tijdelijke dip oplevert in gezondheid en handelbaarheid van je haar, en ik kan ook online geen expert vinden die verder komt dan dat eeuwige ‘in de overgang kan je haar dun en futloos worden.’ Ja, dat weten we nu wel. Maar erna? Volgens mij is sprake van haarherstel… maar de vraag wat zich spontaan herstelt na de overgang, dus zonder dat je aan de hormonen gaat, blijft onbeantwoord. En dat vind ik vreemd maar vooral frustrerend voor al die vrouwen die net als ik tijdens de overgang gaan denken dat dergelijke klachten voor nu en eeuwig bij hun leven horen.