Een druk leven blijft niet altijd ongestraft. Overmatige stress is slecht voor je huid, dat is nu eenmaal een feit. Puistjes, vlekken of ruwe plekjes zijn het resultaat. Stressvrij gaan leven? Laat me niet lachen. Maar neem tenminste wel maatregelen als je gestreste huid uit balans is. Doe het zo.
Waarom zijn er steeds meer mensen met huidproblemen? Bekijk de indrukwekkende lijst mogelijke oorzaken, en alles wordt duidelijk. We noemen: drukke levensstijl, luchtvervuiling, zon, weersomstandigheden, slechte voedingsgewoontes én eeuwige ‘usual suspects’ als sigaretten en alcohol. Je hormonen kunnen je huid flink dwarszitten, bij menstruatie of overgang bijvoorbeeld. Ook bij ziekte is de huidweerstand lager en slaat irritatie sneller toe. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende oorzaken. Zelfs in goedbedoelde huidverzorgingsroutines schuilt gevaar, met name bij al te enthousiast gebruik van prikkelende ingrediënten als retinol of fruitzuren. Sommige huidtypes zijn bovendien slecht bestand tegen kunstmatige geur- en kleurstoffen.
Ach, wat zielig
Feit: de huid is van nature het stiefkind. Letterlijk al je lichaamsorganen zijn namelijk eerder aan de beurt bij het verbruiken van voedingsstoffen. Nogal logisch dus dat vitamines, mineralen en andere huidversterkers in ruime mate op je dagelijkse menu moeten staan.
Schoonmaakwoede
Als kers op de taart, eist de algemene hygiënehysterie zijn tol. Tweemaal daags intensief reinigen? Met name gevoeligere huidtypes kunnen dat niet per se hebben. Er gaan zelfs hier en daar stemmen op om ’s avonds wel een reinigingsproduct te hanteren, maar ’s ochtends alleen met (bron)water of kamillethee te spoelen. De filosofie hierachter is, dat de beschermende huidbarrière vele uren nodig kan hebben voor herstel. De conditie en dus veerkracht van die barrière verschilt trouwens ook nog eens per persoon….
Stress of geen stress, dat is de vraag
Het leven is geen dropfabriek. Vaststellen of je huid gestrest is, is ook al niet zo makkelijk als het lijkt. Gelukkig is er deskundige hulp. Dermalogica is één van de huidverzorgingsmerken die zich professioneel verdiepen in de gestreste huid. Dermalogica-trainer Johanneke Hogendoorn: “Symptomen als roodheid, uitslag, schilfertjes en jeuk liggen voor de hand. Maar ook pukkeltjes, vaalheid en pigmentvlekjes kunnen op een gestreste huid wijzen.” Al die narigheid begint ver onder je huid. In een gestrest lijf speelt zich heel wat onheil af. Tijdens langdurige stress kan je lichaam bijvoorbeeld te veel testosteron produceren. Dat bevordert de talgproductie, en dus het ontstaan van pukkels. Een gestrest lijf maakt cortisol en stresshormoon adrenaline aan, en daardoor worden pigment producerende cellen actiever. Mogelijk gevolg: pigmentvlekjes. Er komt ook nog eens histamine vrij, dat roodheid, irritaties en schilfertjes veroorzaakt. Gebrekkige doorbloeding en een teveel aan afvalstoffen kunnen je huid vaal en futloos maken.
Stressremedie bij de schoonheidsspecialiste
Schoonheidssalons bieden uiteenlopende anti-stressbehandelingen. Dermalogica-salons passen de behandeling aan bij het specifieke gedrag van jouw huid (pigmentvlekjes, uitslag, pukkeltjes..). De Resolution Treatment van Babor-salons geeft verstoorde huidflora nieuwe balans. De Cellular Hydrating Treatment van La Prairie revitaliseert een gestreste, vermoeide huid. Ook Payots Anti-stressbehandeling geeft nieuwe energie.
Een pijnlijk misverstand
Kortom: de waaier aan stress-verschijnselen is bijna eindeloos, maar sowieso holt je huidconditie achteruit. Helaas zijn er weleens pijnlijke misverstanden tussen de mens en haar huid, met als gevolg nog meer problemen. Stel, je wilt je overactieve talgklieren mores leren en probeert een pukkelaanval ferm weg te scrubben. Resultaat: nog meer pukkels, en als bonus rode stressplekken. Ander voorbeeld. Een tijdelijk verzwakte huid kan – verrassing! – opeens met jeuk en uitslag reageren op een stimulerende dagcrème. Terwijl je daar al sinds mensheugenis zielsgelukkig mee was! Enzovoort.
Hulp is nabij
Gelukkig kun je het onheil keren. Dat vereist de nodige maatregelen, te beginnen van binnenuit. Hogendoorn is te realistisch om ons een monnikenleven aan te smeren, maar adviseert wel: “Doorbreek het stresspatroon door zo regelmatig mogelijk te gaan leven, slapen en eten. Drink voldoende water. Las sportsessies in, een boswandeling, lees eens een boek op de bank. Ontspannende drukpuntmassage of lymfedrainage kunnen helpen je huid te kalmeren. Probeer de consumptie van prikkelende middelen als koffie en sigaretten te beperken of te stoppen. De belasting van je lichaam en dus ook je huid moet zo klein mogelijk worden.”
Actie en reactie
Van buitenaf, dus via je huidverzorging, valt op een wat makkelijkere manier wel wat te bereiken. Laat, zeker bij acute stress-symptomen (irritatie, kriebels, vlekken), alle stevig activerende huidverzorging links liggen. Denk daarbij aan scrubs, micro-abrasiesetjes, alcoholhoudende lotions, retinol- en zuurhoudende antirimpelcrèmes. Agressievere werkstoffen kunnen door de gestreste huid namelijk als ‘de vijand’ worden behandeld, en dat kan op zich al hele enge huidreacties opleveren. Prioriteit is nu herstel van de barrièrefunctie van je huid. Johanneke: “Gebruik in elk geval naast je bestaande huidverzorging een herstellende, beschermend crème of gel. Gebruik die minstens twee maanden. Een verstoorde hormoon- en huidbalans vraagt tijd voor herstel. De celvernieuwingscyclus van de huid duurt op zich al 28 dagen.” Het kan nodig zijn om tijdelijk of blijvend op een verzorgingslijn voor de gevoelige en/of gestreste huid over te gaan. Wat je precies doet en waarmee, moet van de specifieke toestand van jouw huid afhangen. Zeker als bovenstaande maatregelen weinig soelaas bieden, is advies van je schoonheidssalon of een andere professionele huidkenner geen overbodige luxe.
Stressremedie uit de keukenkast
Leg een gaasje op je gezicht met daarop een prutje van lauwe havermoutpap. Twintig minuten laten liggen. De natuurlijke lipiden uit de havermout kalmeren en maken je huid soepel. Gebruik wel zuivere havermout, bijvoorbeeld van de natuurwinkel.
Aanraders bij huidleed
Acute huidkriebels door zon, stress, droogte of weet-jij-veel-wat? Vaak helpt verkoelende (aftersun)gel. Signalement: bevat naast verzachtende aloe vera ook menthol of andere jeukstillers, en is meestal ijsblauw of muntgroen. Het is er bijvoorbeeld van No-Ad, Sunburn Relief Gel, betaalbaar en dierproefvrij. Of neem het eigen-merkproduct van De Tuinen. Dermalogica heeft een compleet kalmerend programma voor de gestreste huid. Van ultrazachte reiniging voor gezicht en ogen, tot verzachtende lotion en beschermende verzorging. Onze favoriet: de huidherstellende Barrier Repair. Nog een veelbelovende loot aan de huidverzorgingsstam zijn supplementen: in dit geval tabletten die de beschermende functie van de huid van binnenuit versterken, dankzij o.a. Omega-3 visvetzuren. Vitamine E en C stimuleren het herstelproces. Biodermal, Huidsupplement Anti-veroudering.
Signalement van het juiste ingredient
Gestreste huid? Zoek naar huidverzorging met…
• Tarwekiemen. Deze repareren de huidcel-wanden.
• Vitamines B5, C, E en F: die werken aan huidherstel
• Lipiden verstevigen de huidbarriere
• Ceramiden versterken de hoornlaag van je huid
Dit is een bewerking van een artikel dat verscheen in het maandblad Avantgarde.