“Ik betrap mezelf erop dat ik vaak lieg en dat wil ik niet”

Home / “Ik betrap mezelf erop dat ik vaak lieg en dat wil ik niet” - October 29, 2018 , by admin

“Ik betrap mezelf erop dat ik vaak lieg, en dat wil ik niet! Waarom doe ik dit en wat doe ik eraan?” Het was een hartenkreet van een jonge vrouw die ik adviseerde via mijn online praktijk. Alleen al knap dat ze dit openlijk aangaf, natuurlijk. Want er zijn volop mensen die liegen omdat ze het willen, soms een leven lang. En misschien nog wel meer mensen die ergens wel weten dat ze liegen, maar het niet willen weten en het niet willen aan gaan. Mooi dus als je een streep trekt in het zand, en zegt: tot hier en niet verder. Dit geeft een stevige basis om te kunnen werken aan een andere manier van denken, voelen en met anderen omgaan.

Waarom liegen we?
Wat nodig is, is ontdekken waarom je liegt. Vooral jongere mensen of mensen die erg actief zijn op sociale media, liegen vaak uit onzekerheid over wie ze zijn en wat ze zogenaamd voorstellen. Wat er is, lijkt niet goed genoeg, dus komt er een mooi – maar onwaar – verhaal bij. Een collega-journalist kwam onlangs in een vrouwenblad met de openbaring dat ze op Facebook lange tijd had gedaan alsof haar leven prima in elkaar zat, terwijl ze kampte met een ernstige ziekte. Niet onbegrijpelijk als je ziet welke hoera-wat-is-het-allemaal-fijn-verhalen we op sociale media voorbij zien komen.

Wit leugentje
Ook kan liegen een manier zijn om met lastige situaties om te gaan. Een leugen is zacht, de waarheid kan hard aankomen. Dan kan het zijn dat je het niet aandurft om te confronteren, of dat je bang bent dat de ander de waarheid niet aankan. Veroordeel jezelf niet omdat je liegt. Het is niet wat je wilt. Om een nieuwe weg te kunnen zoeken, is het goed om eerst tegen jezelf te zeggen: “Okee, ik lieg. Ik ben niet volmaakt. Maar ik kan er wel iets aan doen!” Te beginnen met het stellen van wat verhelderende vragen aan jezelf, waarbij je antwoorden geeft in je hoofd of op papier. Zoals:

– Lieg je tegen een paar bepaalde mensen of kan het bij iedereen die je tegenkomt voorkomen?
– Kun je je het gevoel dat je had nog voor je geest halen? Voelde je je sterk en wilde je dat imago vasthouden? Of voelde je je zwak en wilde je daar iets aan doen? Hoe voelde je je over de ander? Beschermend, ‘zij kan de waarheid niet aan’? Of juist de mindere, ‘ze vindt me niet leuk zoals ik ben’?
– Wanneer is het probleem van het liegen ontstaan? Kun je zien wat de eventuele trigger kan zijn geweest? Denk aan tijdelijke onzekerheid, veranderingen in het gezin waarin je leeft enzovoorts.

Pak de leugen bij zijn wortels
Wanneer de zoektocht je wat aanwijzingen heeft opgeleverd, pak het probleem dan bij de wortel aan. Merk je dat onzekerheid de kern van het probleem is? Lees over onzekerheid, ga bij een goed forum, begin een dagboek als dat is wat je ligt. Vind je jezelf niet interessant genoeg zonder leugens? Kijk eens beter naar anderen en je zult zien dat we in dat opzicht ook allemaal maar mensen zijn. Of begin aan een sport of een bezigheid die je leuk lijkt, zodat je het gevoel ondersteunt in jezelf dat je iets te vertellen hebt. Voel je je beschermend tegenover de ander? Spreek dat dan uit, maar probeer ook je te realiseren dat het leven nou eenmaal naast zachte, ook harde kantjes heeft. Ook in wat wij mensen tegenover elkaar moeten zeggen. Heb je een klankbord nodig? Als er een vertrouwenspersoon in je familie of omgeving is, iemand bij wie je echt iets kwijt kan, tast dan eens af of diegene eens met je wil praten hierover.

Steun jezelf
Leer jezelf en je motivaties beter kennen, maar leer jezelf ook ondersteunen. Dat wil zeggen: laten zijn wat er is, zelfacceptatie kweken terwijl je iets aan het probleem doet. Iedereen liegt, en dat is geen motivatie om vooral door te gaan maar wél om jezelf te zien als mens onder de mensen. Naast de waarheid die je nastreeft, moet er altijd een veel grotere dosis zelfliefde staan. Zoals dat in de kabbala wordt gezegd: de waarheid is het zout, maar de liefde is het brood. Streef gerust een waarheidsgetrouwer ik na, maar bed je streven alsjeblieft altijd in in gezonde zelfliefde.

Dit is een bewerking van een online coaching sessie gedaan via coach2day.nl (website niet langer actief)