Spiritualiteit, zo simpel is het

Home / Spiritualiteit, zo simpel is het - December 10, 2018 , by admin

Veel mensen denken dat spiritualiteit moeiljk is. Onbereikbaar. Ingewikkeld. Of uitgespeld door één bron, in een boek. Een misverstand, en dat is zonde.

Zelf eet ik een appel het liefst geschild en in partjes. Dat hapt lekker weg. Extra voordeel: allerlei rotzooi die de appel onderweg verzameld heeft is er een beetje af: bestrijdingsmiddelen, modder, en stof van het vervoeren. Want een appel komt soms van heel ver en is soms langer onderweg geweest dan je denkt. Dus: geschild en in partjes, graag. En de pitjes en het klokhuis lust ik ook niet. Het opeten van de vieze stukjes laat ik aan spartanen over.
Net zo denk ik over spiritualiteit. Dat wil zeggen, net zoals ik mijn appel graag eet. En ik ga ervan uit dat jij je spirituele informatie ook graag in partjes eet. En ontdaan van alle rotzooi die er onderweg op kan zijn gaan zitten omdat spiritualiteit vaak van zo ver komt en zo lang onderweg is geweest. En dat je niet echt erop zit te wachten om ook het klokhuis of de pitjes mee op te kanen als je trek hebt in een lekker appeltje.
Om even terug te keren naar spiritualiteit. Ja, spiritualiteit kan absoluut heel moeilijk zijn. Je kunt je door allerlei verhalen heen moeten worstelen voor je tot de kern komt. Het kan zelfs zijn dat je voor je het weet een enorme puzzel zit op te lossen: wat bedoelen ze daarmee, als Pietje dit doet en Truus dat en dan doet iemand die God heet… ? Enzovoorts. Het kan ook dat er van je gevraagd wordt om dingen te geloven waar je absoluut niets mee kunt: dat een dode na een poosje uit het graf op kan staan bijvoorbeeld (en dan niet eens vies ruikt). Dat een vrouw juist wel vies is, of ze nu uit een graf komt of niet. Moeilijk kan spiritualiteit dus zeker zijn, op alle mogelijke manieren. Maar het hoeft niet. Het hoeft helemaal niet.
Wil je als opwarmertje een spirituele oefening doen? Om te ervaren hoe simpel het kan zijn? Hier komt ie.

Ga er eens lekker voor zitten. Doe je ogen dicht. Leg als je dat prettig vindt, je handen op je hart. Denk nu aan iemand die of aan een dier dat je liefhebt. Laat de gedachte goed doordringen. Laat het een gevoel worden. Na een poosje gebeurt er iets met je. Laat het gebeuren! Geef je over. Denk er niet over na. Je voelt warmte opborrelen in je hart. Je voelt je huid misschien een beetje kriebelig worden. Je voelt je lichter. Je raakt mogelijk zelfs een beetje ontroerd. Er komt vrede over je. Je voelt je alsof het mens of dier vlakbij je is, nu, en geen gedachte is maar echt. Denk niet: stom, wat zit ik hier toch allemaal te doen. Of: allemachtig, wat gebeurt er hier. Probeer niet te controleren of te beredeneren. Maar ervaar. Laat het toe! Misschien wordt het gevoel zo groot, dat je het uit jezelf voelt vloeien. Sommige geluksvogels ervaren dat het gevoel van vrede en liefde de hele wereld omvat. Zo niet, verheug je dan maar, want het komt met wat oefening vanzelf binnen jouw bereik.
Als je het gevoel goed hebt laten doordringen, wiebel dan even zachtjes met je vingers en tenen. Knijp je ogen even stevig dicht, en doe ze dan langzaam open. Goedemorgen! Hoe voelt dat? Fijn toch? En hoe was dat? Niet zo moeilijk toch? Kijk, dat was dus spiritualiteit.

Hoezo is dit spiritualiteit?
Ja hoezo, denk je wellicht. Hoezo is dat spiritualiteit? Ik zit hier toch gewoon even simpel aan mijn moeder te denken, aan mijn vriend of vriendin of hond of kat of kanarie? Dat heeft toch niets te maken met spiritualiteit? Geen goeroe, geen Grote Leer en geen Diepe Gedachten? Zo is het. De Grote Leren en Gedachten, ja, zelfs de Grote en Ongelooflijke Goeroes horen vaak bij het stof dat onderweg op de appel is gekomen. Ze horen bij de bestrijdingsmiddelen die mensen hebben gemeend op de appel te moeten spuiten omdat-ie zó niet goed genoeg was. De échte grote leraren ging het om één ding: het ervaren van het goede. Vandaar dat die beroemde man die in een stal schijnt te zijn geboren, zei dat je als een kind moet worden om tot het goddelijke te komen. Als in: simpel, vanuit je hart levend, open voor wat er op je af komt, zonder ingewikkelde gedachten.

Waar komt het vandaan dan?

Wat we hierboven hebben gedaan, is prettig, gemakkelijk, én echte spiritualiteit. Het komt in allerlei spirituele en religieuze stromingen voor. In het boeddhisme is er een meditatie gericht op hartskwaliteiten. Voor beoefenaars van christendom of islam is het goed gebruik om de liefde voor het goddelijke, of zo je wilt liefde in haar meest goddelijke soort, in jezelf op te wekken en wel door je ervoor te openen. In de kabbala is een van de hogere sferen waarin je als mens kunt zien te komen, de zogenaamde sfeer van genade: de plek waar het hart zacht wordt. Allemaal voeren deze dingen terug op één ding. Namelijk, eens lekker gaan zitten voor de liefde. Zoals we hierboven hebben gedaan.