Express levenslessen: ultrakort maar goed

Home / Express levenslessen: ultrakort maar goed - January 11, 2019 , by admin

Sommige mensen doen er hun hele leven over: voluit, gelukkig en zorgeloos leren leven. Waarom zou je zo lang wachten als er een snelle route is? Deskundigen van nu en oude wijzen van vroeger hebben hun levenslessen gedeeld. Gebruik deze ‘spiekbrief’ en je blinkt uit in levenskunst!

1. Passie is alles
De dichter Ralph Waldo Emerson zei: “We staan altijd op het punt om te gaan leven, maar we leven nooit.’ Gelijk had hij. Je dag zit zo vol dat je je passies uitstelt. Maar tijd vrijmaken voor dingen die je in een flow brengen, is geen luxe. Het is pure noodzaak. Geluk helpt ziekte buiten de deur houden, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Texas. Het geeft je energie, levenslust en inspiratie. Doe dus niet alleen dingen die zogenaamd ‘moeten’ op een dag. Maak ook ruimte voor alles wat je hart sneller laat kloppen.

Vandaag doen
Maak tijd voor je passie, al is het maar een kwartiertje. Wat je passie is, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Die roman schrijven, vol op de pedalen van je racefiets gaan, of dansen alsof er niemand kijkt.

2. Ja, jij staat altijd in de traagste rij bij de supermarkt
(En dat geeft niets)

Het leven is te kort om je druk te maken over kleinigheden. Toch doen we het. Je ergert je aan de trage caissière bij de supermarkt, de auto die je snijdt in de file, of de onvindbare ‘klantenservice’ van grote bedrijven. Het levert niets op, integendeel. Laat kleine ergernissen los. Het geeft je een beter humeur, en meer energie.

Vandaag doen
Stel jezelf één korte simpele vraag als je je ergert: heeft dit invloed op de rest van mijn leven? Zo nee, laat het los.

3. Als het tegendeel niet keihard is bewezen, kun je het
Keer op keer blijkt het uit onderzoek: van China tot Urk, vrouwen onderschatten hun eigen talenten en kennis. Daardoor gaan we niet altijd vol overtuiging voor wat we willen. Geloof in jezelf, en je verbaast jezelf. Wacht niet tot je 100% zeker weet dat je iets kunt. Ga ervoor, geef alles wat je hebt, maak het waar.

Vandaag doen
Wat wil je bereiken? Er is altijd een stap die je vandaag kunt zetten. Begin met je open stellen. Ga op in een dagdroom: zo ziet je leven eruit als je doel is gehaald. Klaar voor concrete stappen? Schrijf je in voor die cursus, bel of mail iemand voor advies, lees of google, beschrijf of teken je plan. Tip: zorg meteen dat je niet kunt terugkrabbelen. Leg je vast.

4. Je maakt je te veel zorgen. Ja, echt.
We denken onbewust dat het nuttig is om alvast te piekeren over alles wat mis kan gaan. Maar je zorgen maken is helemaal niet nuttig. Want 1. de dingen waarover we ons zorgen maken, gebeuren meestal niet. en 2. piekeren werkt juist tegen je, omdat het energie kost. Bewaar die energie door in het nu te blijven. Dan heb je volop energie als er een uitdaging komt. Vergeet ook niet: het leven geeft geen strafpunten als er iets misgaat waar je vooraf niet over hebt gepiekerd.

Vandaag doen
Houd je innerlijke piekerprinses vandaag streng in de gaten. Nadenken is nuttig, maar stop je gedachten als je: 1. in kringetjes blijft denken. 2. hierover al eerder hebt gedacht. 3. niet denkt over feiten die er zijn in het nu. Denk dan iets anders, doe iets anders. Grijp stevig in.

5. Je GPS zit van binnen
In zijn bestsellers benadrukt de Amerikaanse ‘grijze wijze’ Neale Donald Walsch het keer op keer. Iets in jezelf weet het antwoord op de belangrijkste levensvragen al. Soms is het antwoord eng, of lastig, of minder concreet dan je zou willen. Maar je weet het wel.

Vandaag doen
Zit je met een vraag of sta je voor een moeilijke keus? Neales’ advies is om je tien minuutjes terug te trekken. Laat het helemaal stil worden van binnen. Wat komt er in je op? Een gedachte, een gevoel? Schrijf het eventueel op. Komt er niet meteen iets opborrelen? Geeft niets, probeer het later gewoon nog een keer.

6. Fouten maken mag
Fouten maken mág. Lisa Portengen, schrijver van ‘Het regent geluk:’ “Stel je voor dat je een klein kind leert lopen. Het zet een paar stapjes en valt. Wat doe je dan? Je geeft het gewoon een aai over zijn bol en gaat ontspannen verder. Het kind is namelijk aan het leren. Waarom zien we onszelf niet wat vaker als dat kind? Jij mag ook een gelukkige leerling zijn!”

Vandaag doen
Vergeef jezelf ter plekke voor een grote of kleine fout, mislukking of vergissing. Laat het los, neem de les eruit mee… en ga verder.

7. Heb wat meer vertrouwen
Op het moment zelf is tegenslag helemaal niet fijn. Maar later blijkt vaak dat het je verrijkt heeft. Je raakte iets kwijt, maar er kwam iets mooiers voor in de plaats. Je bent sterker geworden. Je bent gegroeid. Het verborgen cadeau van tegenslag, zie je pas achteraf. Soms is het leven wijzer dan wijzelf. Lisa Portengen: “We zien het grotere plaatje niet meteen. Een open houding van vertrouwen helpt om de kansen te zien, en het goede in alles wat er gebeurt. Laat je maar verrassen!”

Vandaag doen
Kijk eens terug op tegenslag van een tijdje geleden. Wat heeft het je opgeleverd, als je goed kijkt? Stel je ook open voor onverwachte antwoorden. Deze oefening geeft je meer vertrouwen in de goede afloop, zeker als het even tegenzit. Of probeer deze goede dagelijkse gewoonte van Lisa Portengen, die maar een paar seconden kost. Zeg ’s ochtends kalm en vastbesloten tegen jezelf: ‘Al het goede komt op mijn pad.’ Neem dat vertrouwen mee je dag in.

8. Heb je ergens geen zin in? Doe het. Nu.
Ga je vandaag niet naar de sportschool, dan heb je morgen spijt. Ga je toch, dan voel je je achteraf voldaan. Dat geldt ook voor het wegleggen van die reep chocolade als je netjes één stukje hebt gegeten, of het vlot afhandelen van een vervelende klus waar je geen zin in hebt. Waarom zien we dat niet altijd? Gedragsdeskundige Howard Rankin legt in online magazine The Huffington Post uit, dat twee hersendelen elkaar dwarszitten. Je emotionele brein kan niet goed de toekomst zien. Je logische brein wel. Daarom is het lastig kiezen tussen je eventjes lekker voelen, óf een tijd lang echt goed.

Vandaag doen
Laat je niet bedriegen! Zit je met een dilemma? Stel jezelf de vraag: als ik doe waar ik nu even zin in heb, hoe voel ik me dan morgen, of over een jaar? Motiverend feit: elke keer dat je jezelf overwint, wordt je wilskracht sterker.

9. Staar je niet blind op die éne kans
Er zijn altijd alternatieven. Als plan A niet werkt, heeft het alfabet nog 25 letters over.

Vandaag doen
Lukt een plan niet? Bedenk dan ter plekke drie andere mogelijkheden om je doel toch te bereiken. Ze hoeven niet allemaal even haalbaar te zijn. Het gaat erom dat je je hoofd een reset geeft. Staar je niet blind op één ding, maar kijk juist in de breedte.

10. Durf!
Gewoonlijk krijg je achteraf meer spijt van wat je niet hebt gedaan, dan van wat je wel hebt aangedurfd. Leefstijlcoach Meijke van Herwijnen: “Zolang het comfortabel is, leer je niets, en als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg. Voor nieuwe mogelijkheden, moet je dingen proberen die je normaal niet doet.”

Vandaag doen
Zet een stap(je) buiten je comfortzone. Doe iets dat je aantrekt, maar toch de kriebels geeft: spreken in het openbaar, opslag vragen, een grote reis plannen voor jou alleen.

11. Love is all
Verpleegsters weten het. Niemand zegt aan het eind van haar of zijn leven:‘Had ik maar meer geld verdiend’ of ‘Was ik maar hoger in de carrièreboom geklommen.’ Een goed besteed leven draait om liefde delen. Of dat nou liefde is voor mensen, dieren, hobbies of het leven zelf. TV-life coach Iyanla Vanzant: “In het leven draait álles om liefde. De enige echte bedoeling van het leven is, om tot liefde te komen.’

Vandaag doen
Mijmer een kwartiertje over de vraag of de liefde genoeg plaats krijgt in je dagelijkse leven. Zie je de mensen van wie je houdt genoeg? Neem je de tijd om je liefde voor het leven te vieren? Deel je je liefde, je waardering, je warmte? Trek je conclusies en kom in actie.

12. Je gezondheid is een betere investering dan geld

Gezondheid is dé lange termijn investering. Een joods grapje zegt: als je een half leven je gezondheid opoffert voor geld, offer je de rest van je leven je geld op voor je gezondheid. Dit klinkt logisch, en we weten diep van binnen wat goed voor ons is. Maar we leven er niet altijd naar als er stress is, bezorgdheid of geldgebrek. Meijke van Herwijnen: “Je hebt één levensgrote reden om gezonde keuzes te maken. Met een verwaarloosd lijf dat met plakband bij elkaar wordt gehouden, kom je niet vooruit. Je wilt je fit, ontspannen en aantrekkelijk voelen. Dat is wat je écht wilt.” Dus weg met smoesjes en excuses, doe wat écht goed voor je is.

Vandaag doen
Doe vandaag iets voor je geest of je lijf. Sport, mediteer, slaap genoeg, of maak een gezonde lunch voor jezelf klaar. Zorg vandaag voor je gezondheid, en je zult jezelf morgen dankbaar zijn.

13. Geef jezelf de vriendschap die je ook anderen geeft
Jij verdient je eigen liefde en vriendelijkheid evengoed als wie dan ook. Dit zijn wijze woorden van niemand minder dan Boeddha. Vaak zijn we hard. We geven geduld, vergeving, steun en begrip aan anderen, maar niet aan onszelf. Lisa Portengen: “Dit is een van van mijn favoriete levenslessen. Wees je eigen beste vriendin! Deze relatie ben ik ook echt aangegaan met mijzelf. In moeilijke situaties of bij stress, kijk ik mezelf aan in de spiegel en denk bemoedigend: Lisa, het is goed. En het werkt!”

Vandaag doen
Wees vandaag even aardig voor jezelf als voor anderen. Vergeef het jezelf als je de hele avond hebt zitten Facebooken, terwijl de administratie blijft liggen. Steun jezelf met peptalk (‘vorige keer heb ik dit ook prima gedaan’) als het tegenzit. Accepteer het als je niet alle lijstjes in je agenda hebt afgevinkt. Omarm jezelf – ja, letterlijk – als je je even kwetsbaar voelt. Moeten je vriendinnen van jou elke dag Supervrouw zijn? Vast niet.

14. Je kunt eeuwig jong blijven
Jong blijven zit niet aan de buitenkant. Je blijft eeuwig jong als je jezelf en je leven blijft vernieuwen, van binnenuit. Jong blijven is je enthousiasme bewaren, je leergierigheid, je verwondering. Het is open blijven en nieuwe dingen ontdekken. Het is vooral nooit, maar dan ook nooit, zeggen ‘daar ben ik te oud voor.’

Vandaag doen
Leer een woord in het Chinees, ontdek iets nieuws over je stad of over het heelal, verwonder je over een bloem in je tuin of een schelp op het strand.

Lisa Portengen richtte Smart&Sexy op: een lifestyle voor vrouwen (www.smartensexy.nl). Zij schreef het boek ‘Het regent geluk.’
Meijke van Herwijnen is leefstijlcoach en schrijver van de boeken ‘Weg met de weegschaal,’ ‘Meer rust’ en ‘Meer energie.’

Dit is een bewerking van een artikel dat ik eerder schreef voor maandblad Santé.