Moeilijke huid tijdens de overgang: over vet en vocht

Home / Moeilijke huid tijdens de overgang: over vet en vocht - January 22, 2019 , by admin

Zelfs wie een probleemvrije, normale huid had, kan tijdens de overgang onaangenaam verrast worden. Voorbij het cliché van de droge huid in de overgang, kom je een waar scala van mogelijke problemen tegen. De huid in de overgang kan irritaties gaan vertonen, allergische reacties, droogte en schilfering. Vooral ‘s nachts, wanneer er geen afleiding is, kun je opeens letterlijk wakker liggen van de huidproblemen. Zeker als onduidelijk is wat er aan te doen valt: smeren met een product voor de droge huid helpt opeens mogelijk niet, en welk kruid is er gewassen tegen een huid die zo jeukt dat krabben het probleem alleen erger maakt?

Vocht of geen vocht, dat is de vraag
Er zijn twee dingen waar je je mee bezig moet houden als je huid je in de overgang voor raadsels stelt. Ten eerste is dat vocht, ten tweede is dat pas vet. Ten aanzien van vocht, geeft de huid in de overgang gewoonlijk één van twee problemen. Is de huid te droog, dan is er te weinig vocht. Dat moet je dan gaan toevoegen, maar op een bepaalde specifieke manier. We komen hierop terug. Veel minder bekend is de funeste rol die vocht gaat spelen wanneer een allergische reactie of hardnekkige jeuk je aan het krabben of intensief wrijven heeft gebracht. Vooral kwetsbare gebieden waar de huid en weefsels een rol in het afscheiden van substanties hebben, zoals oren, oogleden én je vaginale weefsels, vragen je aandacht. (Pardon als dit verhaal je fijne smaak op proef stelt, maar we moeten het nu even over de hoed en de rand hebben, inclusief lichaamsafscheidingen!) Dit soort gebieden reageren dan, verraderlijk genoeg, weleens met aanmaak van vocht. Nu is het probleem namelijk niet dat er vocht te weinig is – er is vocht te veel! Het vocht draagt nu bij aan de verdere irritatie van huid of slijmvliezen. Overtollige vochtafscheiding, bijvoorbeeld na irritatie van de vaginale weefsels of oogleden, kun je het beste voorzichtig en zachtjes wegdeppen met een schone tissue. Dan pas heb je de goede basis voor het smeren van verzachtende en vettende crèmes. Is het vocht dat de huid of het slijmvlies is gaan afgeven uit irritatie weg, dan kun je pas ‘goed’ vocht gaan toevoegen.

Vocht in balans, vet in balans?
Pure aloe-vera-gel is beroemd om zijn niet-irriterende, kalmerende en vochtinbrengende eigenschappen. Afhankelijk van de plaats én de vraag of je huid beschadigd dus open is, kun je ook de variant kiezen waar verkoelende menthol aan is toegevoegd. Een ware redder bij huidjeuk namelijk, maar geneigd om een kapotte huid pijn te doen en ongeschikt om rond je kwetsbare ogen te gebruiken. Met het toevoegen van ‘goed’ vocht echter, ben je er nog niet. Een gouden tip die ik ooit kreeg van huidarts Jetske Ultee inzake huidverzorging en -bescherming, is de tweetrapsraket van vocht én vet. De huid heeft pas echt baat bij een hydraterende emulsie of gel als je die als het ware opsluit met behulp van een neutrale vettende substantie, zoals vaseline. Zelf gebruik ik nog liever uierzalf, maar dat is wellicht een kwestie van smaak – en van persoonlijk uitproberen.

Rust in de tent

Mijn persoonlijke ervaring is als volgt: een huid die waar nodig is bevrijd van overtollig vocht ontstaan door krabben en beschadiging, en vervolgens waar nodig is gehydrateerd met een pure aloe-veragel, gevolgd door gebruik van een sterk vettende substantie zoals vaseline of uierzalf, komt in de meeste gevallen tot rust. Het leed van jeuk, irritatie en droogheid is voorbij. Maar één van deze stappen volstaat mogelijk niet, en het veranderen van deze volgorde ook niet. Dit zijn hoofdbrekens die de overgang mij heeft bezorgd, en het oplossen van deze puzzel was bepaald lastig. Hopelijk heb ik je hiermee wat ontbrekende puzzelstukjes bezorgd, die je helpen om jouw persoonlijke puzzel sneller en gemakkelijker op te kunnen lossen!

Niet krabben, maar scrubben
Een van de beste manieren die ik ken om de jeuk van een droge en geirriteerde huid te bestrijden, is zachtjes scrubben met een natte of droge touw-pad of touwhandschoen. Liefst niet van ruwe sisal, maar van dunner geweven touw. Effectiever dan krabben, en zachter voor de huid. Heb je erge last van jeuk, dan kun je dit eventueel als voorbereiding gebruiken wanneer je vochtinbrengers en vettende producten gaat toepassen zoals hierboven beschreven.


Let op: dit is geen vervanging voor medische informatie of behandeling
Zoals vaker is het delen van bovenstaande suggesties bedoeld om andere vrouwen slapeloze nachten te besparen als het even kan. Maar mijn persoonlijke ervaringen zijn nooit bedoeld als vervanging voor medische informatie of behandeling! Doktersbezoek c.q. medisch advies kan noodzakelijk zijn, en dat blijft te jouwer inschatting. Bezorgen huid en/of slijmvliezen je klachten, dan is doktersadvies aangewezen voordat je welke methode ook aanwendt.