Meer doen met minder geld: negen goede geldgewoontes

Home / Meer doen met minder geld: negen goede geldgewoontes - February 5, 2019 , by admin

Meer doen met minder geld is prettig. Feitelijk gooien we handenvol geld weg aan slechte geldgewoontes. Deze negen goede geldgewoontes helpen:

1. Doe eens geen boodschappen
Merkwaardig hoe hysterisch een mens soms kan denken, dat een leegrakende koelkast nijpende tekorten betekent. ‘Dan heb ik het maar vast in huis’ is geen argument. Doe geen boodschappen vandaag en wees vindingrijk met de restjes.

2. Kijk met andere ogen naar wat je al hebt
Opeens blijkt een weggooier nuttig voor een ander doel. Een bijzettafeltje staat in de kelder klaar voor de vuilnis. Een paar weken later besluit je dat een extra tuintafeltje mooi uit zou komen. Kijk eens met andere ogen naar de bijzetter: wordt het van een lik verf geschikt voor gebruik buitenshuis?

3. Koop het wanneer verder geen hond het koopt
Barbecues koop je als geen hond zich nog buiten waagt zonder sjaal. Maar ook bijvoorbeeld zomer- of winterkleding koop je aan het eind van het seizoen. Alleen fashion-victims hebben vrees voor achterhaalde mode, dus de beste strategie is de modeslavernij te verlaten. Volg geen stijl, maar maak er een. Je eigen stijl dus. En sinds wanneer kopen we eigenlijk een kleur omdat hij in de mode is en niet omdat het je lievelingskleur is?

4. Koop als je het nog niet nodig hebt
Dé valstrik: op zoek naar een witte rok, vind je een zwarte broek. Plan vooruit. Shop met open vizier, en bedenk of die zwarte broek in je kast niet toevallig een beetje kaal aan het worden is, zodat je met een seizoen een nieuwe nodig hebt. Ja? Sla in die sales-broek.
Kom je langs een aanbieding van iets houdbaars, koop het dan, al staan er nog twee flessen/pakken van in je kast. Koop je iets waarvan de houdbaarheidsdatum nadert, kijk dan of het invriesbaar is. Zo ja: neem mee.

5. Koop het eens niet
Adverteren doet begeren en ik koop dus ik besta. Maar soms sta je bij de kassa met een lichtblauwe driekwartbroek of goudkleurige lipgloss en je denkt: hee, zoiets hád ik toch al ergens?

6. Wees voorbereid
Een cadeautje zoeken is nog net iets aanlokkelijker dan een Siberisch strafkamp, maar het scheelt weinig. Denk vooruit. Shop niet als je een cadeautje nodig hebt, maar richt thuis een cadeautjes-la in. Bij de Dirk een speelgoed-autobus in de aanbieding voor een tientje? Over een half jaar is je favoriete neefje jarig. Uitverkoop bij de parfumerie? Een flesje eau de toilette is altijd een geliefd cadeau. Enzovoort.

7. Pingel!
In Nederland nog weinig gedaan, maar een optie: pingel. Kijk hoe ver ze gaan, vooral als je bijvoorbeeld een tv plus video bij dezelfde zaak komt kopen, als je een fiets koopt net voor de nieuwe collecties binnenkomen of als er een naadje van een kledingstuk kapot is.

8. Pik het niet (meer)
Wat je ook gekocht hebt en voor welk prijs ook, je hebt meer rechten dan je denkt. Ook een aankoop uit de uitverkoop moet voldoen aan redelijke eisen. Doet die dat niet, dan kun je je geld terugvragen of een tegoedbon vragen. Winkeliers en fabrikanten, zeker gerenommeerde, zijn meestal redelijk. Koop je een kledingstuk sieraad van een goed merk dat onverwacht gauw verkleurt, stap naar winkel of fabrikant en vaak krijg je een nieuw exemplaar. Zit je in het bezemhok van een hotel, klaag en je krijgt vaak een beter onderkomen. Pik het niet! Je betaalt er toch voor?

9. Doe niet aan valse zuinigheid
Een pijnlijke waarheid: als je iets koopt waar iets mis mee is, maar je voorneemt het te verven/verstellen/repareren, vergeet het dan maar. Negen van de tien keer verdwijnt de aankoop in de kast om er nooit meer uit te komen. Waarheid twee: ‘Ach, het kost maar honderd gulden in de uitverkoop’ is geen argument om een jasje te kopen waar je niet wild van bent. Spaar dan liever wat verder voor je droomcolbert.