Symptomen van de overgang: de meest complete lijst ooit

Home / Symptomen van de overgang: de meest complete lijst ooit - February 18, 2019 , by admin

Hoort huidirritatie bij de overgang? Constipatie? En hoe zit het met droge ogen? Zoek op internet naar symptomen van de overgang, en je merkt het. De opsomming komt nooit voorbij de gebruikelijke klachten: opvliegers, humeurschommelingen en een onregelmatige menstruatie. Ik heb me daar meermalen aan gestoord. Vandaar nu eindelijk, de meest complete lijst met symptomen van de overgang ooit. Dankzij mijn eigen uitgebreide jarenlange ervaring, én die van vrouwen die deze deelden op forums. Let wel, dit artikel is géén vervanging voor medisch advies wanneer je een of meer van deze klachten hebt. Gebruik vooral je gezonde verstand en bezoek je huisarts voor persoonlijk advies.

Huid
Huidirritatie
Allergische reacties
Jeuk aan huid en slijmvliezen (van je tenen via je vagina tot je oren dus)
Huiduitslag
Pukkels en (steen)puisten (let wel, niet alleen op je gezicht of rug maar ook op genante plekken -denk aan de holte in je liezen of wellicht nog erger, op je billen…)
Drogere óf vettere hoofdhuid, eventueel afwisselend
Kloven in dunnere huiddelen (liezen, bilnaad, oksels)

Ingewanden, ledematen en organen
Hartkloppingen
Vage buikklachten
Constipatie
Diarree
Darmkrampen
Maagkrampen
Benauwdheid, onvermogen diep te ademen
Vaginale pijn, geprikkeldheid en steken, droogheid
Opgezette borsten
Overgevoelige borsten
Kriebelende of overgevoelige tepels
Verminderde of veranderde reuk
Droge mond
Meer vaginale afscheiding
Verminderde of andere smaak
Hoofdpijn
Stijve ledematen, verminderde soepelheid in bewegen

Algemeen
Op- en neervliegers (nee dat is geen grap. Opvliegers zijn bekend, maar het optreden van een tijdelijke sensatie van kilte is óók een overgangsverschijnsel)
Futloos, slap haar
Rusteloze benen
Kriebelende benen
Wisselende energie: van een totale energiedip en dagenlange uitputting, tot – vooral later in de overgang – hetzelfde gevoel van onuitputtelijke energie als toen je kind was
Slapeloosheid
Lang slapen
Meer of minder eetlust
Tandbederf (je speekselvloed kan verminderen tijdens de overgang, en speeksel is de natuurlijke bescherming tegen gaatjes)
Meer of juist minder (ja, echt) PMS en/of pijn en vloeien tijdens de menstruatie
Gewichtstoename
Andere lichaamsgeur (transpiratie, afscheiding)
Duizeligheid
Veranderd bioritme (bijvoorbeeld vertaald in ineens pas laat kunnen slapen en dus laat opstaan, of andersom)

Psyche
Angst
Rusteloosheid
Brain fog, ofwel mist in je hoofd waardoor je moeilijker dingen opneemt en moeilijker kunt denken
Paniekaanvallen
Depressieve en lusteloze gevoelens
Geprikkeldheid
Onvermogen tot focussen

Het licht aan het eind van deze tunnel…
… is geen aanstormende trein. Dat licht is er echt. Want hoe overweldigend bovenstaande lijst er ook uit ziet, je moet er niet te snel bang van worden. Ten eerste krijgt elke vrouw een eigen patroon van gevolgen van de overgang. Wellicht maar één of twee symptomen, mogelijk zelfs praktisch geen enkele. Ten tweede, en dat is de grootste troost: aangezien al deze klachten te maken hebben met een reset van je hormonen, is dit geen situatie waartoe je tot het eind van je leven veroordeeld bent. In tegenstelling tot wat de populaire opinie je probeert mee te geven, is de perimenopauze of overgang géén ziekte waarvoor medicatie nodig is. Zie de term ‘overgang’, dat is een hint waar we te weinig aandacht voor hebben. Het is een overgaan van de ene in de andere situatie. Als je bijnieren eenmaal een zeker deel van de functie van je eierstokken hebben overgenomen, komt een natuurlijke verbetering op gang. Dat wordt wel de ‘regenopauze’ genoemd. Of, in de woorden van Dr. Christiane Northrup: “De lente van de tweede helft van je leven.” En letterlijk alle bovengenoemde klachten kunnen dan verminderen of verdwijnen. Als bonus kun je nieuwe voordelen oogsten, en dat is al helemaal een onderbelicht feit. De post-overgang-vrouw kan meer energie hebben dan ze in decennia heeft gehad, af zijn van vet haar maar toch een mooie bos goed handelbaar haar hebben, tijdverlies en overlast van de menstruatie vaarwel zeggen, en merken dat haar neiging tot bloedarmoede niet meer bestaat. Om maar wat te noemen. Dus, samenvattend: laat deze – eindelijk – redelijk complete lijst van symptomen je geruststellen, bijvoorbeeld als je arts geen andere oorzaak vindt; vertrouw in deze mogelijk moeilijke en belastende periode van je leven op het zelfherstellend vermogen van je lichaam; en verheug je op het licht aan het eind van de tunnel.