Spontane huidverbetering na de overgang

Home / Spontane huidverbetering na de overgang - February 22, 2019 , by admin

Ach en wee. Tik op internet een zoekterm in als ‘huid en menopauze’ of ‘huid en overgang,’ en de schrikbeelden vliegen je om de oren. Neem wetenschappelijk onderzoek te vinden bij de gezaghebbende US National Library of Medicine. Hier lezen we dat de huid door de overgang veroudert. Gevolgen zijn er volop, en geen malse lezen we: huidatrofie, verstoorde vetafscheiding, droge vagina, verminderde huiddikte en verminderde elasticiteit, slechtere zelfhydratatie en sebumafscheiding (dat is huidvet dat de huid vanzelf smeert).

Wanneer stopt dit? Heren en dames deskundigen? Anyone??
Wanneer komen we daarvan dan af? Nou, dáár hebben de deskundigen blijkbaar geen kaas van gegeten anders dan de bekende weg te suggereren: ofwel hormoonvervangende ‘therapie’ (van een therapie zou je gezonder moeten worden, maar van deze therapie is dat twijfelachtig), of anders ‘blijven laser en een facelift de belangrijkste opties.’ Tot dusver het onderzoek van H. Bensaleh, .Z. Belgnaoui en collega’s. Dan maar eens googelen op ‘huidverbetering menopauze’? Hetzelfde laken een pak. We moeten zelf aan de slag met collageen versterkende producten als retinol (op zich geen slecht advies als ondersteuning voor het sowieso verminderde collageen, hoor), vettende en superhydraterende smeersels, producten om de vagina te bevochtigen met of zonder hormonen (daar zijn ze weer), etcetera etcetera, enzvoorts enzovoorts. ‘Spontane huidverbetering menopauze’ dan? ‘Huid herstelt zichzelf na overgang’? Ook nix, nada en niente. Missing: ‘herstelt’. Is dus van spontaan zelfherstel geen sprake? Volgens mij dus wel.

Onbalans wordt weer balans
De hoofdmoot van de narigheid in de overgang, wordt veroorzaakt door een onbalans in de hormonen. Maar zeker is, dat de menopauze intreedt (dat is overigens niet de overgang, maar de periode erna – alleen wordt deze terminologie zo vaak verward dat je net zo goed op menopauze kunt zoeken als op overgang). Dat wil zeggen dat de woeste hormonendans begint te settelen. Dat wil dus ook zeggen dat de hormonale mix in je lichaam wellicht anders is van samenstelling, en uit andere bronnen moet komen dan met name de eierstokken, maar hij is nu wel aan het stabiliseren of inmiddels zelfs stabiel. Gek genoeg vind ik nergens de conclusie terug dat die hernieuwde stabilisatie gepaard gaat met spontane verbeteringen in je huid en slijmvliezen, maar mijn ervaring is dat wel. Mijn huid was zo droog dat ik elke avond een pot ultravette uierzalf smeerde, van top tot teen, voor ik kon slapen. Ik had naast mijn bed een elke nacht gebruikte flacon aftersun gel met aloe vera en menthol staan, om acute jeukaanvallen die urenlang konden aanhouden te kalmeren. Ik had het gevoel dat ik met een cactus tussen mijn benen rondliep. Ik had zo’n droge hoofdhuid dat ik mijn haar zo min mogelijk waste. En toen….

Hoe weet je dat de overgang bijna overgaat?
Mensen vragen vaak: hoe weet ik dat de overgang bijna voorbij is? Het antwoord dat je meestal vindt is: je menstruatie is definitief een jaar lang gestopt. Het antwoord dat wat mij betreft meer klopt wordt zelden gegeven, en is volgens mij heel simpel. Namelijk, je klachten beginnen te verminderen en zo tegen het einde van de overgang zijn ze minimaal om vervolgens op een fractie van de geleden ellende uit te komen of zelfs te verdwijnen. Ik heb nog maar zelden een jeukende huid en er stonden vijf potten uierzalf op voorraad tot ik me realiseerde dat ik blijkbaar niet veel meer nodig had. De droge, soms bijna ondraaglijk stekende, onhandelbare cactus tussen mijn benen veranderde weer in de tja, foef, punani, jongeherenboot die ik min of meer gewend was: zelfverzorgend, vrij van irritatie, soepel en zacht. Mijn haar waste ik voortaan twee keer per week, en dat ging prima. Eczeem, allergische en overgevoelige reacties: ooit waren ze regelmatige kost, maar nu komen ze nog maar zelden voor.

Niet alles is perfect, maar: I’ll take it!
Nee, niet alles is perfect. Het collageenverlies blijft een feit dus is mijn huid wat slapper en dunner. Soms speelt een allergie of irritatie toch nog op, of doet mijn foef niet mee zoals gehoopt. Maar al met al zeg ik: ‘I’ll take it!’ Lees je nog eens zo’n stuk waarin alle mogelijke rampen worden voorspeld voor huid en slijmvliezen in de overgang, weet dan dat dat maar een deel van het verhaal is en wanhoop niet. Spontane verbetering van huid en slijmvliezen na de overgang? Neem van mij aan, het bestaat!

NB: dit artikel bevat persoonlijke ervaringen en meningen, en vervangt nooit het advies van een arts over je eigen situatie