Pijntje hier, kwaaltje daar. Hoe weet je of het door de overgang komt?

Home / Pijntje hier, kwaaltje daar. Hoe weet je of het door de overgang komt? - June 7, 2019 , by admin

Als er één ding is dat ik weet na al mijn ervaringen met de overgang, is het dat het cluster aan kwalen en klachten en pijntjes dat je ervan kunt verwachten veel complexer en uitgebreider is dan doorgaans in de media wordt gesuggereerd. Maar hoe weet je of iets door de overgang komt? Zekerheid heb ik niet voor je, maar wel aanwijzingen.

Stijfheid in de ochtend, jeuk aan armen en benen, kloven in dunnere huiddelen… zou jij hebben gedacht dat dat overgangsklachten zijn? Ik ook niet. Maar bij mij waren het dat wel. Hoe kun je echter weten dat iets door de overgang komt? Dit zijn de aanwijzingen die ik zelf heb vergaard.

1. Of het medisch erkend is of niet, anderen hebben het ook
Ook als je vergeefs zoekt in de boeken en bladen en op de websites over de overgang, kan een klacht wel degelijk aan de overgang liggen. Alleen moet je soms diep graven om erachter te komen, want de media denken voornamelijk in clichés. Wie weet het wel? Anderen die in de overgang zitten of zaten. Ik heb zelf vaak weerklank gevonden op forums waar andere vrouwen zoals ik vertelden wat ze ondervonden. Heel regelmatig zeiden ze daarbij ook nog: Mijn arts zei dat het niet bij de overgang hoorde, maar… je ziet het!

2. Het is een echo uit je hormonale verleden
Bij de overgang hoort een hormonale mallemolen van veranderingen. Die veroorzaakt voor een groot deel je klachten. En dat heeft deze situatie gemeen met andere situaties in een vrouwenleven. Met name de puberteit en eventuele zwangerschap(pen) zijn een voedingsbron voor informatie. Niet altijd maar wel vaak. Net zoals ik in de puberteit last had van huiduitslag, maagproblemen, pukkels en wisselende stemmingen, kreeg ik klachten uit diezelfde categorie in de overgang. Het biedt geen zekerheid maar wel een aanwijzing. Dus vraag je eens af: herken ik dit van eerdere periodes van hormonale verandering?

3. Het is een cluster aan kwalen en klachten
Eigenlijk zou je de overgang, als je het zou willen medicaliseren, een ‘syndroom’ kunnen noemen. Want de perimenopauze komt met een serie onbekende klachten, die naar mijn ondervinding nooit op zich staan. Ik ben er inmiddels voor een goed deel doorheen, maar als ik weer een ‘down’ krijg in een periode van ups, dan krijg ik een rijtje problemen en probleempjes. Bijvoorbeeld slapeloosheid én een wat kriebelige huid én een gevoelige maag. Ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn hormonen maar één probleem opleverden als ze opspelen, en dat is wat mij persoonlijk betreft nog de sterkste aanwijzing die ik kan bedenken dat pijntje hier en kwaaltje daar met de overgang samenhangt.

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies. Raadpleeg altijd een arts indien nodig… en je gezonde verstand!